Stichting voor Familiebemiddeling
 

De Stichting voor Familiebemiddeling heeft haar activiteiten beëindigd. Zoekt u conflict-bemiddeling in familiesituaties neem dan contact op met het Mediationgilde. Kijk voor achtergrond en tips bij specifieke relatieproblemen op de website relatieonderhoud.nlFamilieruzies zorgen voor narigheid, zowel voor jezelf als voor anderen.

Kan jij de moed opbrengen eerlijk naar de situatie te kijken? Je bewijst zowel jezelf als de ander daarmee een dienst.


 
 
 
 

 

Familieruzies oplossen

| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Familieruzies

Familieruzies komen vaak voor. Als familieleden ken je elkaar van jongs af aan. Je bent met elkaar verbonden door gezamenlijke (groot)ouders. Daarmee heb je een gezamenlijke geschiedenis. Vanuit die geschiedenis bestaat er een vaste referentie aan hoe de dingen gegaan zijn.

Dan lijkt het soms erop dat je dezelfde gewoontes, of dezelfde normen er op na houdt. Maar op den duur wordt iedereen volwassen en bepaalt zelf wat hij of zij wel of niet wilt of waardeert. Dat betekent niet perse dat je dan uit de toon gaat vallen, maar het kan wel. Soms heb je daar zelf moeite mee. (Het is niet altijd gemakkelijk om anders te zijn). Soms hebben anderen daar moeite mee. (Het anders zijn van de ander kun je voelen als een afwijzing van jezelf).

Ook kunnen er gevoelens spelen van ooit te kort gedaan zijn, of niet gezien worden. Als die gevoelens pas laat de kop opsteken, dan kan dat voor heftige reacties zorgen.

En dan zijn er nog de 'gewone conflicten' die tussen alle mensen voor kunnen komen. Kortom er zijn heel wat redenen waardoor een familieuruzie kan ontstaan. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat er toch nog families zijn waarin geen geruzie voorkomt. Meestal is de reden daarvoor dat gebeurtenissen die lastig liggen uitgepraat worden.

Om iets uit te praten is het belangrijk oprecht belangstelling te hebben voor de beweegredenen en de gevoelens van de ander. Wie zijn of haar 'recht' wil halen kan op weerstand rekenen. Wie belangstelling heeft voor hoe het de ander gaat kan belangstelling terug verwachten.

Daarmee is een belangrijke sleutel voor het oplossen van familieruzies aangegeven: wees bereid de kant van de ander aan te horen. En sta open om hem of haar te helpen. Dan word je zelf ook geholpen.

Op de volgende pagina's kun je meer lezen over specifieke oorzaken van familieruzies én hoe je familieruzies kunt oplossen met familiebemiddeling.


 
sitemap
 
familiebemiddeling, als u het anders wilt.